Xarxa Vives d'Universitats

Infotaula d'organitzacióXarxa Vives d'Universitats

EpònimJoan Lluís Vives i March Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusinstitució
xarxa Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJaume Puy Llorens (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webvives.org Modifica el valor a Wikidata

La Xarxa Vives d'Universitats (XVU) és una associació sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats dels territoris d'Andorra, Espanya, França i Itàlia on hi ha un percentatge significatiu de població de parla catalana. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua catalana. Així, la missió de la institució és promoure la cohesió de la comunitat universitària i reforçar la projecció i l’impacte de la universitat en la societat.

Creada inicialment sota el nom d'Institut Joan Lluís Vives, en honor de l'humanista valencià, la Xarxa va constituir-se el 28 d'octubre de 1994 a Morella (els Ports). Els rectors de 13 universitats -publiques i privades- van signar l'acta de constitució. El 2010, amb la incorporació de la Universitat de Sàsser, a Sardenya, la que té més influència sobre la ciutat de l'Alguer, la xarxa arribà a incloure representants de quatre estats europeus: Andorra, Espanya, França i Itàlia.[1] L'última incorporació, el 2017, ha estat la de la Universitat CEU Cardenal Herrera.[2]

L'associació representa un col·lectiu superior al mig milió de persones, de les quals unes 500.000 són estudiants, uns 40.000, professorat i unes 20.000, personal d'administració i serveis. Els valors que regeixen l’activitat de la institució són la unitat lingüística de les comunitats universitàries membres, la col·laboració interuniversitària, l'equitat entre totes les universitats, el respecte a l’autonomia universitària, la democràcia com a forma de govern i la voluntat de projecció i servei conjunt a la societat.

Cada any, en el marc de l’acte de cloenda del curs acadèmic universitari, el Consell General de rectores i rectors de la Xarxa Vives lliuren la Medalla d’Honor de la institució, en reconeixement a la trajectòria professional i el compromís amb la ciència i la cultura que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades.

  1. MILIAN, Àlex. «L'Alguer entra a la Xarxa Vives», El Temps, núm. 1356, 8 de juny del 2010.
  2. «La Universitat CEU Cardenal Herrera s’incorpora a la Xarxa Vives». [Consulta: 10 gener 2017].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search